3

Connected & autonomous mobility

Intro

Beeld je het volgende scenario in: Je stapt in een wagen, klaar om naar het werk te vertrekken. Je hoeft zelf niet te rijden – de wagen is hier de bestuurder. Het adres voeg je niet zelf toe: de wagen weet waar je naartoe gaat – door geconnecteerd te zijn met jouw online agenda. Het alarm moet niet aangezet worden – het maakt je op tijd wakker door rekening te houden met verschillende factoren: jouw benodigde uren slaap, de afstand tot het werk, files onderweg, …

Enkel in een melkwegstelsel hier ver vandaan? Niet zozeer.

De eerste zelfrijdende wagens zijn op weg naar onze steden, veel sneller dan we ooit dachten. Er zal niet enkel een shift zijn naar zelfrijdende wagens, maar ook van auto-eigenaarschap naar mobiliteitsgebruik.

Men zal zelf kunnen beslissen welke transportoptie het meest efficiënt is om op een bepaald moment te gebruiken, en men zal in staat zijn om dit op te vragen in een oogwenk. Eerst met de fiets naar het treinstation, de trein nemen, één halte vroeger afstappen en naar het werk wandelen? Terwijl je op hetzelfde moment je boodschappen bestelt en die op het werk, thuis of ergens anders door een drone of zelfrijdende robot laat afleveren? Dit zal binnenkort realiteit zijn.

Autonome voertuigen zullen de mogelijkheid hebben intergeconnecteerd te zijn: niet enkel met elkaar, maar ook met toestellen in de omgeving. Deze voertuigen en toestellen zullen met elkaar kunnen communiceren, alsof ze echte conversaties zouden hebben. Ze kunnen leren van elkaar en zodoende jou en jouw verplaatsing beter van dienst zijn. Er zullen minder verkeersongelukken en files zijn, gezien alles slim en intergeconnecteerd zal zijn, en er continu informatie zal uitgewisseld worden.

Steden zullen herontworpen en herdacht worden om leefbaarder, groener en veiliger te worden.

Door het implementeren van het gebruik van geconnecteerde en autonome voertuigen, zal er veel data beschikbaar komen die ons zal toelaten om nieuwe inzichten en perspectieven op zaken te krijgen. Is er een veilige manier om al deze data veilig op te slaan en te gebruiken in het voordeel van mensen en industrieën? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze data niet misbruikt wordt? Hoe kan deze data helpen om nieuwe methodes van transport te ontwikkelen en steden te herontwerpen?

decoration